Restaurace V Lázních

Otevírací doba

Pondělí  11:00 hod.  -  22:00 hod.
Úterý  11:00 hod.  -  22:00 hod.
Středa  11:00 hod.  -  22:00 hod.
Čtvrtek  11:00 hod.  -  22:00 hod.
Pátek  11:00 hod.  -  23:00 hod.
Sobota  11:00 hod.  -  23:00 hod.
Neděle  11:00 hod.  -  20:00 hod.

Facebook

Alergeny v potravinách

Specifikace alergenů: Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
 
Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního  systému (IS,)  která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně–jako alergeny a  jsou napadány imunologickou obranou organismu.
 
Alergická reakce : Spočívá v tom,  že  IS  reaguje  tvorbou  protilátek – bílkovin, které se specificky  navazují  na  alergeny  a  tak  je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy  protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se  sama  váže na alergeny a vyvolává alergickou  odezvu.  Při alergické  reakci  zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do  krevního řečiště, čímž okamžitě  vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
 
Projevy alergické reakce: kýchání,  svědění,  kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.   Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
 
Intolerance – averze: Je to též nepříjemná  reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se  nadýmáním,  průjmem nebo zácpou.  Symptomy  potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání,  průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.
 
Prahové hodnoty: Minimální  množství   alergenu   nezbytného   pro  vyvolání  alergické reakce se označuje jako prahová  hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny,  ale  EU  specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  
1Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
4Ryby a výrobky z nich
5Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9Celer a výrobky z něj
10Hořčice a výrobky z ní
11Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14Měkkýši a výrobky z nich


Galerie